Tänään oli toiset ohjatut hakutreenit täällä. Eikä mennyt ihan niin hyvin kun olisin toivonut.

Otettiin valmiit ukot ja ilmaisu. Ihan okei, helppo systeemi ja Hukka osaa sen.
Niinpä sitten meni kaksi maalimiestä yhtä aikaa viistosti piiloihin, ja hain Hukan autosta ja suoraan piiloille. Kattelin siinä keskilinjalla, koska Hukka alkaa osoittaa merkkejä ukkojen hajun löytymisestä, ja päästin sen metsään suunnilleen siinä kohtaa mistä käskettiin ensimmäiselle päästää.

Ensimmäinen ukko löytyi hienosti. Maalimies oli mättään takana piilossa ja Hukka juoksi suoraan piilolle ja haukkui viiden-kuuden haukun sarjoja niin kauan että ehdin paikalle.
Maalimies tuumasi vielä, että hyvä että on noin pieni koira- oli säikäyttänyt aika lailla kun yhtäkkiä pomppasi mättään takaa ja alkoi iloisesti haukkua.

Toinen maalimies menikin sitten päin persettä, jos ihan suoraan sanotaan. Ukko oli piilossa kallion takana sellasen jyrkän seinän vieressä, eli periaatteessa kuopassa. Tyyni metsä ja satoi ja hyttyset häiritsi. Ja niin ollen Hukka ampui metsään mutta hukkasi hajujäljen johonkin ja kääntyi takaisin.
Ja kaikesta huolimatta mä olen ylpeä Hukasta, joka pyörähti pyynnöstä (ei edes tiukasta käskystä, vaan enemmän "tulehan Hukka tähän niin jatketaan"- pyynnöstä) vierelle ja jatkoi metsään siihen kohtaan missä hajujälki katosi. Taas jatkui matka vähän aikaa, mutta koukkasi liikaa oikealle ja hukattuaan jäljen kiersi taas luokse "Hukka kadotti jäljen, äiskä auta!" ja saatuaan namipalan luoksetulosta jatkettiin kymmenen metriä eteenpäin ja lähetin uudestaan.
Pari kertaa piti lähettää uudestaan, ja jonkun kerran seurautin metsässä vapaana (tai pidin vaan siinä hollilla vierellä ilman käskyä) ja seurasin koska haju tarttuu taas nenään että voi lähettää uudestaan.
Lopulta piti kävellä pitkin poikin kalliota ja odottaa hajua. Hukka odotti selvästi että äiskä kertoo toimintaohjeet ja pieni kelpie tekee sitten ohjeiden mukaan. Lopulta näin itse maalimiehen ja sain Hukan lähetettyä.

Ohjaaja oli keskilinjalta huutanut, että vie se maalimiehen luokse äläkä palkkaa. Mutta mitä ihmeen järkeä siinä olis ollut? Ja koska mä en sitä kuullut, Hukka sai kuitenkin sen onnistumisentunteensa, kun maalimies löytyi ja sai vähän haukkua ja palkaksi broilerpyöryköitä ja äiskän ja maalimiehen kehutkin.

Kolmas pisto oli kans vähän epäonninen. Tosin sieltä tultiin vain kahdesti takaisin ja aina mentiin yhdessä siihen missä haju katosi. Ja pieni kelpie löysi pienen avun jälkeen hienosti maalimiehen ja haukkuikin oikein reippaasti. Ja sai isot kehut ja palkat ja rapsutukset ja sai pussatakin vielä :D

Neljäs maalimies oli tarkoituksella vähän helpompi, ettei mene into koiralla.
Näytettiin että ukko lähtee viistosti metsään ja seurattiin keskilinjaa pitkin, mutta ennen kuin ukko ehti piiloon asti, koiralle ei näytetty ukkoa enempää. Eli siis vain alku näytettiin, ja sitten Hukka tuli sivulle ja käännyttiin toiseen suuntaan, ennen kuin jatkettiin aloituskohtaan ja koira lähti perään. Ja nyt löysi hienosti ja haukkui vielä hienommin.
Ja kyllä loisti pikkuinen koira, kun tultiin maalimiehen kanssa keskilinjalle. "Mä löysin ukon, mä löysin ukon!" Ja pomppi välillä ukkoa ja välillä mua vasten ja naama loisti ja häntä heilui. Ja oli ihan älyttömän riemuissaan. Niin iloista koiraa on oikeasti ilo katsella.

 

Treeneistä tuli kommenttia, että noin iloista ja tosissaan työskentelevää koiraa on ilo katella. Vaikkei sillä olis ukko kiikarissa koko aikaa, se etsii kuitenkin. Ja jos jälki hukkuu, puikataan äiskän luokse ja saadaan vähän tukea ja lisäohjeita. Ja kun äiskä tukee tarpeeksi, ukko löytyy ja äiskä kehuu ihan hirveästi!
Ja positiivista kommenttia tuli siitäkin, kun menin Hukan kanssa sinne metsään, enkä menettänyt kertaakaan hermojani sen kanssa.

Tästä on hyvä jatkaa. Ensi kerralla kuitenkin vähän helpotetuilla treeneillä, että säilyy homma kivana. Vaikka edelleen olen sitä mieltä, ettei treeni itsessään ollut liian vaikea, vaan koira vieläkin väsynyt kaiken sen valvomisen jäljiltä.
Meiltä kysyttiin että kuulutaanko me seuraan, jonka kanssa nyt treenataan. Sisko tuumas että eipä kuuluta, mutta toisaalta me treenataan tässä ehkä kuukausi ja ollaan valvottu kolme yötä auttamassa niitä yövartioinnissa. Siihen loppu se kysely :D